×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award natuur-inbouw

Voor een gezonde leefomgeving

Sinds de tijd van de industriële revolutie is de leefbaarheid in westerse steden flink vooruit gegaan. De luchtkwaliteit laat echter nog steeds te wensen over en nieuwe problemen dienen zich aan, zoals hittestress en wateroverlast. Maar ook op die vlakken kan een goede natuurinclusieve inrichting uitkomst bieden; groen biedt een alles-in-één oplossing!
Herfsttuin culemborg 10 10 18 foto fred van diem 9741 49013195537 o

Positieve effecten op gezondheid

Bij het creëren van een gezonde leefomgeving speelt groen een hoofdrol. Het heeft niet te onderschatten gezondheidseffecten en zorgt voor de vermindering van stress, een van de meest voorkomende welzijnsproblemen voor de moderne werkende mens.
Ingenieursadviesbureau Sweco berekende in 2022 zelfs dat elke hectare extra groen die we aanbrengen, het aantal zorgbehoevende patiënten met ruim acht personen kan terugbrengen.

En wat dacht je van het maskeren van een externe stressfactor als de geluiden uit de tuin van je buren? Jouw groene gevel dempt al een deel van die geluiden en werkt op warme dagen bovendien heerlijk verkoelend. Geen overbodige luxe op een plek waar het tijdens warme perioden soms tot wel 8 graden warmer kan zijn dan in het buitengebied.

Uitnodigen tot bewegen

In een groene omgeving is het prettig buiten zijn. Het is rustgevend, maar kan tevens uitnodigen tot ontdekken. Kinderen in groene buurten spelen gemiddeld dan ook 10% meer buiten dan hun leeftijdsgenootjes in grijze buurten.
Maar ook volwassenen worden eerder gestimuleerd om actief te zijn in een natuurrijke omgeving. Dat maakt niet alleen dat we op de langere termijn een lagere kans hebben op overgewicht. Uit onderzoek is gebleken dat herstel na een operatie bijvoorbeeld ook korter duurt wanneer je de revalidatieperiode doorbrengt met uitzicht op groen: het is niet de plicht die roept, maar de zon, de frisse lucht en de vogels!

Zelf aan de slag

"Een steeds groter deel van de bevolking woont in een stedelijke omgeving. Dit geldt voor Nederland, maar ook wereldwijd. Nu woont bijna 60 procent van de wereldbevolking in een stedelijke omgeving, in 2050 zal dat circa 70 procent zijn. Een belangrijke uitdaging is om aan al die mensen een gezonde leefomgeving te bieden." [BRON]

Ook meer weten over hoe je groen kunt inzetten voor een prettigere leefomgeving? Via het Groen Kennisnet portaal Groen en Welbevinden, zijn veel bronnen en voorbeelden te vinden om mee aan de slag te gaan.

Redenen bevolking groot
Redenen Robert Snep1 Redenen Robert Snep2

waarom natuurinclusief bouwen?

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief