×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award natuur-inbouw

Projectontwikkelaar

‘Voor ons een kleine aanpassing, voor biodiversiteit van grote waarde.’

Natuurinclusief als onderscheidend vermogen

Natuurinclusief bouwen en ontwerpen biedt projectontwikkelaars in meer dan één opzicht het vermogen zich te onderscheiden op de markt. Door structureel een serieuze plek in te ruimen voor natuur en biodiversiteit wordt op projectniveau extra waarde en betekenis gegenereerd, die ook toekomstige bewoners zullen weten te waarderen.

Wil je weten hoe je natuurinclusief kan bouwen?

Klik op een van de onderstaande tegels over gerichte oplossingen aan of rondom gebouwen en laat je inspireren.

Banner verblijfplaatsen Banner openbaargroen Banner gebouwgebondengroen Banner stappenplan
Banner projectont 01 Banner projectont 02 Banner projectont 03 Banner projectont 04

Actueel

Lees hier recente blogs en opinie artikelen voor uw doelgroep.

image

Nieuw raamfolie voorkomt vogelslachtoffers

Elk jaar sterven meer dan honderd miljoen vogels door een botsing met glas. Een nieuw raamfolie -dat zichtbaar is voor vogels maar niet voor ons- kan helpen deze onnodige slachtoffers te voorkomen. De Oostenrijkse Dominique Waddoup ontwikkelde het met haar bedrijf BirdShades.
image

Dutch Design Week biedt internationaal podium aan Award

De prijsuitreiking van de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen maakt dit jaar deel uit van de Dutch Design Week. Het toonaangevende evenement biedt de genomineerden een internationaal podium om hun project te presenteren.
image

Onderzoek: zwaluwtil is zinvol als nestplekken verdwijnen

15 jaar geleden werd de eerste huiszwaluwtil in Nederland geplaatst, inmiddels staan er ruim 270. Onderzoek van Vogelbescherming Nederland en Sovon laat zien dat een til vooral een goed alternatief is als bestaande nestplaatsen verdwijnen.
image

Maak kans op de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen 2023

Vogelbescherming Nederland is op zoek naar het meest inspirerende natuurinclusieve project of óntwerp van de afgelopen twee jaar. Sleep jij straks deze unieke prijs in de wacht? Inschrijven kan tot 1 oktober.

Veel gestelde vragen

Vogels en vleermuizen in mijn gebouwen, geven die geen viezigheid?

Gelukkig zijn de meeste gebouw bewonende vogels en vleermuizen netjes; gierzwaluwen gebruiken hun nest meerdere jaren en houden het dan ook goed schoon. Vleermuizen hebben als echte insecteneters kleine, droge keuteltjes, die over het algemeen snel door wind of regen worden weggevaagd. De inbouwstenen zijn namelijk zo ontworpen dat zich niks ophoopt in de steen. Een ongelukje zit natuurlijk in een klein hoekje; daarom adviseren wij altijd de voorzieningen zo te plaatsen dat ze niet direct boven deuren, ramen of balkons komen te zitten.

Hoe duur is natuurinclusief bouwen?

Dit hangt af van wat je doet. Inbouwkasten voor vogels en vleermuizen kosten tussen de €30,- en €500,-. Sommige bouwkundige maatregelen, zoals het toegankelijk houden van een spouwmuur kosten vrijwel niets.
Hetzelfde geldt natuurlijk voor vergroening van gebouwen. Je kunt kiezen voor een intensieve daktuin, een extensief grasdak en alle opties daartussen in; de kosten hangen af van je keuze. Een gevel laten begroeien kost weinig, maar vraagt wel tijd.

Zijn er al goede voorbeelden van natuurinclusief bouwen?

Jazeker, en dit worden er steeds meer! Op deze website vindt u voorbeelden en praktijkverhalen. Verder kunt u op de Checklist Groen Bouwen praktische voorbeelden vinden.

image

Bomenlanen: voor biodiversiteit én mobiliteit

De TU Delft en de Bomenstichting werpen een nieuw licht op het belang van bomenlanen voor onder meer klimaat en biodiversiteit. Ofwel: hoe bomenlanen bijdragen aan een natuurinclusieve inrichting van ons land.
image

Minister de Jonge bezoekt voorbeeldproject De Groene Loper

“Bouwen in stedelijk gebied kan ook een verrijking zijn voor de biodiversiteit.” Dat kreeg minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening te horen toen hij de Maastrichtse wijk de Groene Loper bezocht, een voorloper op het gebied van natuurinclusief bouwen.
image

Stedelijk groen helpt bij klimaatadaptatie

Natuurinclusieve maatregelen helpen bij het opvangen van de negatieve effecten van klimaatverandering. Groen in stedelijk gebied draagt bij aan het waterbergend vermogen en beschermt tegen hittestress.
Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief