×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar inspiratie downloads award

Gemeente

Meer biodiversiteit maakt steden leefbaar

Een natuurinclusieve stad is een groene, gezonde en levendige stad, waarvan de bewoners ook nog eens minder last ondervinden van zaken als hittestress, wateroverlast of de eikenprocessierups. Gemeenten hebben dus alle reden om de natuur in de gebouwde omgeving weer ruim baan te geven en voorzieningen te treffen waarmee de biodiversiteit wordt bevorderd.

Wil je weten hoe je natuurinclusief moet bouwen?

Klik op een van de onderstaande tegels over gerichte oplossingen aan of rondom gebouwen en laat je inspireren.

Banner gebouwgebondengroen gemeente Banner openbaargroen gemeente Banner stappenplan gemeente Blokje gebouwen
Banner gemeente 01 Banner gemeente 02 Banner gemeente 03 Banner gemeente 04

Actueel

Lees hier recente blogs en opinie artikelen voor uw doelgroep.

image

Vogelbescherming, Synchroon en NEST lanceren gratis gids Natuurinclusief Ontwikkelen

Projectontwikkelaar Synchroon ontwikkelde samen met Vogelbescherming Nederland en adviesbureau Nest Natuurinclusief een gids die bouwen met én voor de natuur voor iedere projectontwikkelaar toegankelijk maakt.
image

Bomenlanen: voor biodiversiteit én mobiliteit

De TU Delft en de Bomenstichting werpen een nieuw licht op het belang van bomenlanen voor onder meer klimaat en biodiversiteit. Ofwel: hoe bomenlanen bijdragen aan een natuurinclusieve inrichting van ons land.
image

Wijkophoging? Acht tips om groen te behouden

Wanneer woonwijken worden opgehoogd, sneuvelt er vaak veel beplanting. Een aanslag op flora en fauna. Kan dat ook anders? Bomenexpert Edwin Koot geeft acht praktische tips om het groen te sparen.
image

Hoe wordt Breda een stad in een park?

In 2030 wil Breda een ‘stad in een park’ zijn, met voor elke inwoner groen binnen handbereik. Inmiddels is de gemeente zo’n vier jaar onderweg om die ambitie waar te maken. Hoe gaat het met de groene plannen? Stadsecoloog Rombout van Eekelen vertelt.

Veel gestelde vragen

Hoe duur is natuurinclusief bouwen?

Dit hangt af van wat je doet. Inbouwkasten voor vogels en vleermuizen kosten tussen de €30,- en €500,-. Sommige bouwkundige maatregelen, zoals het toegankelijk houden van een spouwmuur kosten vrijwel niets.
Hetzelfde geldt natuurlijk voor vergroening van gebouwen. Je kunt kiezen voor een intensieve daktuin, een extensief grasdak en alle opties daartussen in; de kosten hangen af van je keuze. Een gevel laten begroeien kost weinig, maar vraagt wel tijd.

Zijn er al goede voorbeelden van natuurinclusief bouwen?

Jazeker, en dit worden er steeds meer! Op deze website vindt u voorbeelden en praktijkverhalen. Verder kunt u op de Checklist Groen Bouwen praktische voorbeelden vinden.

Moeten er in ieder gebouw voorzieningen geplaatst worden?

Liefst wel. Door in zo veel mogelijk gebouwen voorzieningen te treffen zorg je voor een netwerk van mogelijke nest- en verblijfplaatsen. Of een groen netwerk van groende daken en gevels natuurlijk.
Niet elke maatregel past bij ieder gebouw, zoals bijvoorbeeld een glazen gebouwen, maar in ieder project kun je wel iets doen om de stad een stukje groener te maken.

Kieswijzer groene maatregelen

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.