×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar inspiratie downloads award

Veelgestelde vragen

Beschadigen klimplanten mijn gebouw niet?

Nee, niet als het om een moderne muur gaat die uit stevig cementmortel is opgetrokken. Deze muren worden niet slechter doordat er zelfhechtende klimplanten zoals klimop of wilde wingerd tegen aangroeien. Gevelbegroeing beschermt de gevel tegen felle zon en slagregens en zorg voor extra isolatie. Het is wel aan te bevelen af en toe te (laten) snoeien, zodat de plant niet in of achter ventilatieopeningen, boeiboorden of regenpijpen groeit.
Toch liever geen plant tegen de muur zelf? Er zijn ook geleidingssystemen om gevelgroen langs te laten groeien zonder dat ze aan de gevel hechten.

Komen vogels en vleermuizen wel eens binnen?

De vogel- en vleermuiskasten zijn aan de achterkant afgesloten, zodat er geen dieren zomaar via de kasten een huis binnenkomen. Vroeger konden vleermuizen, wanneer ze op hete dagen voor de zon wegkropen, nog wel eens via een kiertje de woning inkomen, maar moderne huizen worden zo goed gebouwd dat dit niet meer kan. Zeker niet via een afgesloten kast.
In een zeldzaam geval wil het wel eens gebeuren dat een vleermuis door een open (klap)raam naar binnen vliegt en er niet meer uit kan. Vaak gaat het dan om een jong dier dat nog leert vliegen vliegen. Om het risico hierop te verkleinen, houden we een minimum afstand aan tussen de invliegopening van een kast en een raam.

De kans is niet groot, maar mocht het toch gebeuren, dan kunt u het beste het raam wijd openzetten, het licht uitdoen en wachten totdat het diertje zijn weg naar buiten vindt. Of een vleermuisdeskundige bij u in de buurt om hulp vragen. Via deze website zijn daarvoor de contactgegevens te vinden. Raak het dier nooit met blote handen aan.

Zijn er al goede voorbeelden van natuurinclusief bouwen?

Jazeker, en dit worden er steeds meer! Op deze website vindt u voorbeelden en praktijkverhalen. Verder kunt u op de Checklist Groen Bouwen praktische voorbeelden vinden.

Vogels en vleermuizen in het gebouw, er mogen toch geen openingen groter dan 1 cm in de gebouwschil zitten?

Volgens het Bouwbesluit mogen er inderdaad geen openingen groter dan 1 centimeter in de gebouwschil zitten. Dit is bedoeld om ongedierte tegen te gaan. Gelukkig is er een uitzondering gemaakt voor openingen die toegang bieden tot een nest- of verblijfplaats van vogels en vleermuizen. Deze uitzonderingen zijn vermeld in artikelen 3.69 lid 2 en 3.72 lid 2.

Hoe duur is natuurinclusief bouwen?

Dit hangt af van wat je doet. Inbouwkasten voor vogels en vleermuizen kosten tussen de €30,- en €500,-. Sommige bouwkundige maatregelen, zoals het toegankelijk houden van een spouwmuur kosten vrijwel niets.
Hetzelfde geldt natuurlijk voor vergroening van gebouwen. Je kunt kiezen voor een intensieve daktuin, een extensief grasdak en alle opties daartussen in; de kosten hangen af van je keuze. Een gevel laten begroeien kost weinig, maar vraagt wel tijd.

Moeten de verblijfplaatsen voor vogels en vleermuizen niet schoongemaakt worden?

Nee, dat hoeft niet. Gebouwbewonende vogels maken een klein, droog nest wat ze meerdere jaren gebruiken. Vleermuizen bouwen geen nest en vleermuisstenen zijn zo ontworpen dat keuteltjes naar buiten rollen.

Welke kleur hebben de inbouwstenen?

De standaardkleur is grijs, maar veel producenten bieden de mogelijkheid de kasten in verschillende RAL-kleuren te laten verven. Er zijn ook inbouwkasten die onzichtbaar in de muur verwerkt kunnen worden.

Kan ik ook zelf een voorziening ontwerpen en in mijn gebouw meenemen?

Dat kan zeker, graag zelfs! Voor bijvoorbeeld vleermuizen is een toegankelijke (tussen)spouwmuur een plek bij uitstek. En gootbekistingen kunnen prima een dubbelfunctie krijgen als huismussenkast. Kijk voor inspiratie en afmetingen op deze site.

Van welk materiaal zijn inbouwstenen gemaakt?

Afhankelijk van de producent en het product worden inbouwkasten van keramiek of houtbeton gemaakt, met in sommige gevallen houten onderdelen.
Dit zijn allemaal in Nederland goedgekeurde bouwmaterialen!

Kan ik niet gewoon een paar nestkastjes op (laten) hangen?

Dat kan natuurlijk, en veel Nederlanders doen dit ook. Niets leukers dan jonge vogeltjes of vleermuisjes in je tuin. Maar inbouwstenen en andere voorzieningen in het gebouw zijn duurzamer dan houten nestkasten. Ook is het klimaat in de muur stabieler dan in een houten kast. Vooral voor vleermuizen in winterslaap of met jongen is dit een belangrijk voordeel.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.