×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar inspiratie downloads award

Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen

De Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen is een prijs voor inspirerende natuurinclusieve projecten op het gebied van ontwerp, bouw, renovatie en omgevingsinrichting. Projecten, die aantoonbaar rekening houden met de behoeften van alle gebruikers van de stedelijke omgeving: mens én dier.

Schijf je in >

Waarom deze prijs?

Bouw jij natuurinclusief wit

Steeds meer bouwers, ontwerpers en ontwikkelaars zien de meerwaarde van een natuurinclusieve benadering voor hun project. Ze geven daar op de meest uiteenlopende manieren vorm en inhoud aan. Dankzij deze trendsetters is er een toenemend aantal goede voorbeelden van natuurinclusief ontwerp en omgevingsinrichting, waar groen en biodiversiteit hand in hand gaan met duurzame stedelijke ontwikkeling.
Maar het proces van ontwerptafel naar uitgevoerd project is vaak lang en dat maakt het des te belangrijker om innovatief te zijn, ver vooruit te kijken naar wat in de toekomst nodig is. Vanuit Vogelbescherming Nederland zien we dan ook het belang van prikkelend, innovatief ontwerp dat opschaalbaar en praktisch toepasbaar is.

In een tijd waarin onderwerpen als natuurinclusiviteit, biodiversiteit, klimaatadaptatie en circulair bouwen actueler zijn dan ooit, wil Vogelbescherming Nederland de schijnwerpers zetten op deze goede voorbeelden. Want alleen wanneer we mèt de natuur bouwen, zijn we klaar voor de toekomst!

Welke bouwer, ontwerper, ontwikkelaar of groeninrichter brengt met zijn of haar project het meeste leven in de stad en laat zien klaar te zijn voor de toekomst?

Deelnemen aan de Award

In 2023 reiken we de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen voor de derde keer uit aan vooruitstrevende natuurinclusieve ontwerpen en projecten. Terugkerend thema is opschaalbaarheid, want wij geloven dat een gezonde leefomgeving iets is dat voor iedereen bereikbaar dient te zijn.
Extra aandacht vestigen we dit jaar op innovativiteit en groeninrichting, omdat een ontwerp of project niet stopt bij de harde grenzen van een gebouw.
Meer weten over de voorwaarden voor deelname?

Naar de beoordelingscriteria >

Aanmelden voor deelname is mogelijk van 25 april tot 1 oktober 2023. Ding met jouw ontwerp of project mee naar deze unieke prijs!

Schijf je in >

Sedum hans peeters Award 2023

De jury in 2023

De juryleden voor de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen zijn deskundigen uit het werkveld. Ze vertegenwoordigen diverse branches, waaronder architectuur & ontwerp, onderwijs, vastgoed en groen & biodiversiteit. Ieder jurylid beoordeelt de projecten vanuit zijn of haar eigen expertise.

Daan Bruggink

Daan Bruggink

Oprichter & architect
ORGA architect

Deborah Post

Deborah Post

Oprichtster
Honey Highway

Saskia van Stein

Saskia van Stein

Algemeen directeur
Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam
& Afdelingshoofd MA
Design Academy

Marco Matheeuwsen

Marco Matheeuwsen

Aanjager van verduurzaming
Woningcorporatie Casade

Award op de Dutch Design Week 2023

At dutch design week ec877 1800x1010

De prijsuitreiking van de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen maakt dit jaar deel uit van de Dutch Design Week. Het toonaangevende evenement biedt de genomineerden een internationaal podium om hun project te presenteren.

De Dutch Design Week (DDW) is het grootste designevenement in Noord-Europa, en heeft in 2023 als thema 'Picture This': een oproep om je voor te stellen wat voor wereld we samen kunnen bouwen.
Dat thema sluit naadloos aan bij de ambitie van de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen. Vogelbescherming Nederland en de organisatie van de DDW delen dan ook de ambitie om aanjager te zijn in de transitie naar een natuurinclusieve manier van denken en inrichten.

De DDW vindt plaats van 21 tot 29 oktober in Eindhoven. De Award-uitreiking is op de middag van 26 oktober in Plug-in City. Meer informatie over de uitreiking volgt via Bouwnatuurinclusief.nl en de website van de Dutch Design Week.

Beeld: Dutch Design Week

Wie gingen je voor?

De Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen is door de Zoogdiervereniging en Vogelbescherming Nederland, met steun van de Provincie Noord-Brabant, in het leven geroepen om natuurinclusieve projecten in de spotlight te zetten en aanjager te zijn in het standaardiseren van de natuurinclusieve aanpak.

In 2019 werd de prijs voor het eerst vergeven. Toen behoorde Triodos Bank tot de trotse winnaars. Die allereerste editie kreeg in 2021 een vervolg en mocht project Dakenstroom in Kaatsheuvel de eerste prijs in ontvangst nemen.

Lees meer over de ontwerpen, bouw- en renovatieprojecten die je voorgingen in 2019 en 2021. Maar ook over de juryleden die destijds alle inzendingen beoordeelden.
Hun ambitie om vooruitstrevend te bouwen met de natuur, heeft gemaakt dat ze in veel gevallen voorloper zijn geworden in deze nieuwe manier van denken en werken.

Over de voorgaande edities >

123 PIX Unitura 235
Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief