×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award

Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen

De Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen is een prijs voor inspirerende natuurinclusieve projecten op het gebied van ontwerp, bouw, renovatie en omgevingsinrichting. Projecten, die aantoonbaar rekening houden met de behoeften van alle gebruikers van de stedelijke omgeving: mens én dier.

Waarom deze prijs?

Bouw jij natuurinclusief wit

Steeds meer bouwers, ontwerpers en ontwikkelaars zien de meerwaarde van een natuurinclusieve benadering voor hun project. Ze geven daar op de meest uiteenlopende manieren vorm en inhoud aan. Dankzij deze trendsetters is er een toenemend aantal goede voorbeelden van natuurinclusief ontwerp en omgevingsinrichting, waar groen en biodiversiteit hand in hand gaan met duurzame stedelijke ontwikkeling.
Maar het proces van ontwerptafel naar uitgevoerd project is vaak lang en dat maakt het des te belangrijker om innovatief te zijn, ver vooruit te kijken naar wat in de toekomst nodig is. Vanuit Vogelbescherming Nederland zien we dan ook het belang van prikkelend, innovatief ontwerp dat opschaalbaar en praktisch toepasbaar is.

In een tijd waarin onderwerpen als natuurinclusiviteit, biodiversiteit, klimaatadaptatie en circulair bouwen actueler zijn dan ooit, wil Vogelbescherming Nederland de schijnwerpers zetten op deze goede voorbeelden. Want alleen wanneer we mèt de natuur bouwen, zijn we klaar voor de toekomst!

Welke bouwer, ontwerper, ontwikkelaar of groeninrichter brengt met zijn of haar project het meeste leven in de stad en laat zien klaar te zijn voor de toekomst?

Winnaar Award 2023 bekend

Het meest inspirerende natuurinclusieve project of ontwerp van de afgelopen tijd is bekend! De Urbanisten wonnen op donderdag 26 oktober tijdens de Dutch Design Week de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen met hun inzending Getijdenpark Keilehaven. De jury sprak lovend over het ontwerp voor het getijdenpark, dat momenteel in ontwikkeling is: "Dit project heeft de natuur als bron en concept, haalt de natuur echt weer binnen in het stedelijk gebied."

Uit de 38 inzendingen voor de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen koos de vakjury zeven genomineerden. De inzendingen varieerden enorm: van een modulair bijenhotel tot een getijdenpark en complete natuurinclusieve wijken. Maar de jury koos unaniem voor deze ontwerpen en projecten.

Het prijsobject dat De Urbanisten in ontvangst mochten nemen werd ontworpen door ruimtelijk ontwerpster Merel van der Linden en stelt een gierzwaluw voor, als één van de meest iconische stadse vogelsoorten.

High Res Award74

Award op de Dutch Design Week

At dutch design week ec877 1800x1010

De prijsuitreiking van de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen maakte dit jaar deel uit van de Dutch Design Week. Het toonaangevende evenement bood de genomineerden een internationaal podium om hun project te presenteren.

De Dutch Design Week (DDW) is het grootste designevenement in Noord-Europa, en had in 2023 als thema 'Picture This': een oproep om je voor te stellen wat voor wereld we samen kunnen bouwen.
Dat thema sloot naadloos aan bij de ambitie van de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen. Vogelbescherming Nederland en de organisatie van de DDW delen dan ook de ambitie om aanjager te zijn in de transitie naar een natuurinclusieve manier van denken en inrichten.

De DDW vond plaats van 21 tot 29 oktober in Eindhoven. De Award-uitreiking was op de middag van 26 oktober in Plug-in City. Meer informatie over de uitreiking via Bouwnatuurinclusief.nl en de website van de Dutch Design Week.

Beeld: Dutch Design Week

De jury in 2023

De juryleden voor de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen zijn deskundigen uit het werkveld. Ze vertegenwoordigen diverse branches, waaronder architectuur & ontwerp, onderwijs, vastgoed en groen & biodiversiteit. Ieder jurylid beoordeelt de projecten vanuit zijn of haar eigen expertise.

Daan Bruggink

Daan Bruggink

Oprichter & architect
ORGA architect

Deborah Post

Deborah Post

Oprichtster
Honey Highway

Saskia van Stein

Saskia van Stein

Algemeen directeur
Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam
& Afdelingshoofd MA
Design Academy

Marco Matheeuwsen

Marco Matheeuwsen

Aanjager van verduurzaming
Woningcorporatie Casade

Wie gingen je voor?

De Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen is door de Zoogdiervereniging en Vogelbescherming Nederland, met steun van de Provincie Noord-Brabant, in het leven geroepen om natuurinclusieve projecten in de spotlight te zetten en aanjager te zijn in het standaardiseren van de natuurinclusieve aanpak.

In 2019 werd de prijs voor het eerst vergeven. Toen behoorde Triodos Bank tot de trotse winnaars. Die allereerste editie kreeg in 2021 een vervolg en mocht project Dakenstroom in Kaatsheuvel de eerste prijs in ontvangst nemen.

Lees meer over de ontwerpen, bouw- en renovatieprojecten die je voorgingen in 2019 en 2021. Maar ook over de juryleden die destijds alle inzendingen beoordeelden.
Hun ambitie om vooruitstrevend te bouwen met de natuur, heeft gemaakt dat ze in veel gevallen voorloper zijn geworden in deze nieuwe manier van denken en werken.

Over de voorgaande edities >

123 PIX Unitura 235
Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief