×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar inspiratie downloads award

Architectenbureau

Natuurlijke band met een gebouw

Een goed natuurinclusief ontwerp is in staat een hechte band te laten ontstaan tussen een gebouw en zijn natuurlijke omgeving. Zonder concessies te hoeven doen aan de architectonische kwaliteit hebben architecten bij uitstek de mogelijkheid om in hun plan zichtbaar en onzichtbaar juist die voorzieningen te treffen waarmee groen en biodiversiteit het zo noodzakelijke steuntje in de rug kan worden gegeven.

Wil je weten hoe je natuurinclusief kan bouwen?

Klik op een van de onderstaande tegels over gerichte oplossingen aan of rondom gebouwen en laat je inspireren.

Banner daken Banner gevels Banner groenomgeving Banner stappenplan
Banner archit 01 Banner archit 02 Banner archit 03 Banner archit 04
image

Vogelbescherming, Synchroon en NEST lanceren gratis gids Natuurinclusief Ontwikkelen

Projectontwikkelaar Synchroon ontwikkelde samen met Vogelbescherming Nederland en adviesbureau Nest Natuurinclusief een gids die bouwen met én voor de natuur voor iedere projectontwikkelaar toegankelijk maakt.
image

Een groene waterloop in je gevel

Architect Victor Retel Helmrich ontwierp met zijn Ontwerpatelier RHeia een open hemelwaterafvoer. De algen, mossen en planten die zich in de geul vestigen, zorgen voor vergroening van de gevel. Ofwel: hoe je met ecologische kennis en creativiteit kunt bijdragen aan vergroening van de stad.
image

Zonder natuur gaan we het niet redden in de stad

Een huis of een wijk heeft meer bewoners dan alleen de mens; als het aan Marcel Steeghs van SVP Architectuur en Stedenbouw ligt, moeten ook dieren er kunnen wonen. Dat leidt tot creatieve ideeën voor bijvoorbeeld vleermuisverblijven, die zijn vak als architect hebben verrijkt.
image

"We moeten ecosystemen bouwen"

Als het aan landschapsontwerper Nina Ravestein ligt, wordt natuurinclusief bouwen de norm. In 2019 ontving ze de Natuurinclusief Bouwen Award vanwege haar inzet om de bouwwereld meer in balans te brengen met de natuur. Dit jaar is zij een van onze juryleden.

Veel gestelde vragen

Wat is het effect van voorzieningen op de energiezuinigheid van mijn gebouwen?

Natuurinclusief bouwen hoeft geen negatief effect op de isolatiewaarde van uw gebouwen te hebben. De stenen worden in de spouw gemetseld, waardoor op die plek minder ruimte over blijft voor isolatiemateriaal. Als oplossing kan je achter de steen echter een klein stuk hoogwaardiger isolatiemateriaal bevestigen.
Gedetailleerde informatie over voorzieningen voor vogels en vleermuizen in relatie tot de (energie)eisen uit het Bouwbesluit vindt je in dit rapport.

Vogels en vleermuizen in het gebouw, er mogen toch geen openingen groter dan 1 cm in de gebouwschil zitten?

Volgens het Bouwbesluit mogen er inderdaad geen openingen groter dan 1 centimeter in de gebouwschil zitten. Dit is bedoeld om ongedierte tegen te gaan. Gelukkig is er een uitzondering gemaakt voor openingen die toegang bieden tot een nest- of verblijfplaats van vogels en vleermuizen. Deze uitzonderingen zijn vermeld in artikelen 3.69 lid 2 en 3.72 lid 2.

Kan ik ook zelf een voorziening ontwerpen en in mijn gebouw meenemen?

Dat kan zeker, graag zelfs! Voor bijvoorbeeld vleermuizen is een toegankelijke (tussen)spouwmuur een plek bij uitstek. En gootbekistingen kunnen prima een dubbelfunctie krijgen als huismussenkast. Kijk voor inspiratie en afmetingen op deze site.
Laat je ontwerp voor je het toepast controleren door een vogel- of vleermuisdeskundige, zodat je zeker weet dat het veilig is voor de doelsoort.

Kieswijzer groene maatregelen

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.