De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) gaat dit jaar over manieren waarop architectuur een bijdrage levert aan het herstellen van ecologisch evenwicht. Kom naar de kennissessie op 18 september en leer meer, of wandel/fiets de digitale vogel- & architectuurroute en laat je inspireren!
Amsterdamse ‘bomencamping’ zorgt voor win-win tijdens werkzaamheden in de stad. Boomspecialisten van de gemeente proberen op die manier zo veel mogelijk van de -soms monumentale- bomen op de kades te behouden.
“Met minder verkeer en meer groen is het fijn wonen, en de biodiversiteit profiteert ervan.” Jacob Versteeg Conlledo van Ballast Nedam Development vertelt over de autoluwe wijk Strandeiland in Amsterdam.
Met de juiste keuzes voor plantensoorten en beheer van het openbaar groen in de stad, kunnen we de biodiversiteit verbeteren, vertelt natuurtechnisch adviseur Gert-Jan Koopman van Natuurpro. Het betaalt zich op vele manieren terug.
De gemeente Arnhem doet al dertig jaar aan ecologisch beheer. Door bermen, parken en groenstroken ecologisch te beheren, valt veel winst te behalen. Het openbaar groen is robuuster en gevarieerder. Senior beheerder Cecilia Klein en stadsecoloog Ineke Wesseling delen hun ervaring graag.
Een rietkraag maaien, bomen snoeien of een klimop verwijderen voor werkzaamheden? Let op: er kunnen vogelnesten zitten die wettelijk beschermd zijn. Hoe ga je daarmee om?
Nederland heeft tienduizenden kilometers berm. Die kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan biodiversiteit, veiligheid en meer – mits ze goed beheerd worden. Hoe? Het KleurKeur-certificaat geeft gemeenten en aannemers houvast.
Verlichting in de avond en nacht is prettig voor bijvoorbeeld weggebruikers en sporters. Maar voor veel diersoorten is het slecht nieuws, vertelt Kamiel Spoelstra, expert op het gebied van lichtvervuiling. Hij legt uit waarom het schadelijk is, en wat we kunnen doen om schade te voorkomen.
Wat is vogelvriendelijke beplanting en hoe houden we daar rekening mee bij de inrichting en het beheer van de openbare ruimte? Samen met Stichting Steenbreek en Natuurpro organiseert Vogelbescherming op 2 juli een online expertmeeting over dit onderwerp.
Het natuurinclusieve gebouw van Aeres Hogeschool Almere is niet alleen een gezonde, inspirerende werk- en leeromgeving. Het is ook een studieobject voor de studenten, vertelt architect Gert Jan Samsom van BDG Architecten. “Bij dit gebouw gaat alles over kennisdeling.”
In project Jonas, ontworpen door bureau Felixx, komen de natuurinclusieve maatregelen samen in een landschap dat fijn is om in te wonen en werken. Dat is niet vanzelfsprekend, aldus landschapsarchitect Michiel van Driessche.
Het nieuwe Veldstation Groot Saeftinghe sluit met haar ontwerp naadloos aan bij het natuurgebied waar het in staat. Maar de natuurinclusieve maatregelen zijn ook prima toepasbaar in een stedelijke omgeving, vertelt architect Ad Kil van RO&AD Architecten.
Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.